5 tips om RSI te voorkomen
1. Wissel uw werkhouding af
RSI staat voor Repetitive Strain Injury en wat misleidend is, is het woordje ‘repetitive’. Uw werk hoeft namelijk niet repeterend te zijn om last te krijgen van uw arm, nek of schouders. Ook werken in een statische houding (zoals de hele dag in dezelfde houding achter uw bureau) kan zorgen voor klachten. Zorg voor afwisseling. Zo is het belangrijk om minstens eenmaal per uur (bij voorkeur elk half uur) te bewegen. Ook voor mensen die wel repeterend werk uitvoeren, bijvoorbeeld aan de lopende band is afwisseling in taken van belang.
2. Beoordeel de werkplek
Op kantoor moet goed meubilair aanwezig zijn. Liefst een in hoogte instelbaar bureau en een bureaustoel met goede armsteunen die ook verstelbaar zijn. Wordt er veel gewerkt met een beeldscherm, dan is het belangrijk dat deze recht voor de werknemer en op de juiste hoogte staat. Dit kan niet met de kleine laptops of handige tablets met toetsenbord. Natuurlijk zijn deze fijn voor onderweg en prima om kort te gebruiken maar ze zijn ongeschikt voor complete werkdagen. Kijk daarom goed naar uw werkzaamheden en de spullen die u daarvoor gebruikt. Zijn ze geschikt? En werkt u veel thuis of op locatie? Zorg ook daar voor een goed ingerichte werkplek. Zo voorkomt u klachten en langdurige uitval.
3. Geef voorlichting
In de praktijk zien we dat werknemers vaak niet goed weten wat de goede houding is en hoe ze de afwisseling in de werkhouding krijgen. Daarom is het belangrijk om voorlichting te geven. En heeft een werknemer al lichte klachten? Laat dit dan niet op zijn beloop.
4. Neem klachten serieus
Deze tip geldt voor de werknemers. Iedereen die veel repeterende bewegingen op het werk doet of in een statische houding achter het beeldscherm zit, herkent wel eens een zeurende pijn in arm, nek of schouders. Heeft u hier echter vaker last van en verdwijnt het ’s avonds niet als u bijvoorbeeld thuis op de bank zit, of gaat sporten? Trek dan aan de bel. Er zijn drie fases bij de KANS en in de laatste fase kan de pijn chronisch worden. Dus voorkom dat u terechtkomt in een volgende fase. De pijn wordt heviger en het herstel duurt langer.
5. Zorg voor een balans in de werkdruk
De genoemde klachten verergeren vaak onder een te hoge werkdruk. Men gaat verkrampt aan het werk, het moet tenslotte af, en de doorbloeding in de arm, nek en schouders verloopt niet meer goed. Dit is een recept voor klachten. Zorg daarom voor een goede balans in werkdruk en ontspanning. En ervaart u een stressvolle week, let er dan extra op dat u uw schouders ontspannen houdt en uw armen goed ondersteunt. Met de regelmatige afwisseling van werkhouding en beweging zorgt u dat de kans op klachten vermindert.